Yükleniyor

Yeni Emlakçılık Yasası Nedir ?

 

G.R.J Yatırım ltd.şti Yeni emlakçılık yasası olarak adlandırılıan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” emlakçılık sektöründe taşları yerinden oynatacağa benziyor. Çok fazla kişinin hizmet verdiği sektör de büyük değişimler yaşanacak. Yeni Yasa ile emlakçılık mesleğinin yeniden belirlenmesi pek çok kişide merak uyandırmış gibi duruyor. Çünkü yeni yasa ile taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan bedelin yüzde 3’ünden fazla olmayacak. Peki “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile birlikte hangi yenilikler bizi bekliyor. Gelin şimdi hepbirlikte hangi yeniliklerin olacağını inceleyelim.

Yönetmelik kapsamında gayrimenkul satış ve kiralama gibi işlemlere aracılık edecek olan kimselerde aranan özellikler, işletmelerde aranan şartlar, işlem sırasında uyulacak kurallar ve hizmet bedeli gibi konuların esasları belirleniyor.

1) Kimler Gayrimenkul Ticareti Yapabilir?

G.R.J Yatırım Gayrimenkul ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılıyor. Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve devredilemiyor. Yetki belgesinin işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor.

2) Yetki Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Yeni Yasa ile birlikte, emlakçılık olarak adlandırılan gayrimenkul ticaretini yetki belgesi olan kişiler yapabilecek. Tabi verilecek olan yetki belgesinin de bir geçerlilik süresi bulunuyor. Bu sürenin ne kadar olduğunu soracak olursanız; yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl olup, yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından veriliyor, yenileniyor ve iptal ediliyor.

3) Yetki Belgesi Verilmesinde Aranan Şartlar Nelerdir?

İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
a) İşletmelerde aranan şartların taşınması,
b) Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması,
c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün;

1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) En az lise mezunu olması,
3) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,
4) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,
5) Konkordato ilan etmemiş olması,
6) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekiyor.

4) Mesleki Eğitimi Kimler Verecek?

Belkide en çok merak edilen soruların başında bu geliyor; mesleki eğitimi kimler verecek? Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkili oluyor. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversite, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından veriliyor.

5) Yetki Belgesi Nasıl Verilir?

Peki bütün evrakları hazırladınız, yetki belgesini nasıl alacaksınız? Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte yazılı olarak yapılıyor. İşletmenin aranan şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit ediliyor.

İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilir ve işletme adına açılan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanıyor.

 Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi veriliyor.

6) Yetki Belgesi Nasıl Yenilenir?

İşletmeniz de iş yapabilmek için gerekli olan tüm belgeleri toparladınız ve yetki belgesini aldınız. Aradan belli bir süre geçti ve yetki belgenizi yenilemeniz gerekti. Peki yetki belgenizi nasıl yenileyebilirsiniz?

Yetki belgesi, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda yenileniyor.

 Yenileme başvurusu, yetki belgesi geçerlilik süresinin sona ermesinden en az otuz gün önce, yetki belgesinde yer alan bilgilerde değişiklik olması durumunda ise değişikliğin gerçekleştiği tarihten itibaren yedi gün içinde yapılıyor. Posta yoluyla yapılan yenileme başvurusu geçersiz oluyor.

 Yetki belgesinin yenilenmesinde 7 nci maddede belirtilen usul ve esaslar uygulanıyor. G.R.J Yatırım ltd.şti Ticaret unvanının veya işletme adının değişmesi gibi nedenlerle yetki belgesinin yenilenmesi durumunda değişikliğin belgelendirilmesi yeterli oluyor.

7) Yetki Belgesi Hangi Hallerde İptal Ediliyor?

Bir emlak alım satım işletmeniz var ve tüm gerekli evraklara sahip bir şekilde işinizi yapıyorsunuz. Yetki belgenizin iptal olabilme olasılığı bulunduğu için bu kısıma çok dikkat etmek gerekiyor. Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde bu durum, şartların kaybedildiği tarihten itibaren on beş gün içinde işletme tarafından yazılı olarak il müdürlüğüne bildiriliyor. Bu bildirim veya şartların kaybedildiğinin il müdürlüğünce tespiti üzerine yetki belgesi aynı gün iptal ediliyor. Yetki belgesi iptal edilen işletme il müdürlüğünce beş gün içinde yazılı olarak yetkili idareye bildiriliyor.

8) İşletmelerde Aranan Şartlar Nelerdir?

  1. a) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan bağımsız bölüm niteliğinde olması.
    b) En az otuz metrekare büyüklüğe sahip olması.
    c) İçinde idari büro ve kabul yeri ile 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (k) bendinde belirtilen dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması.
    ç) Hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması.
    d) Taşınmazın gösterilmesi gibi işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere mülkiyeti işletmeye ait veya işletme adına kiralanmış yeterli sayıda taşıt bulundurulması.

 Filogaraj Havalimanı Gaziantep Araç Kiralama Ofisi ;
Merkez: Kavaklık mah. ordu caddesi no :38/A Şahinbey (subayevleri karşısı)
Telefon: (0342) 338 2020 - (0342) 221 0 300
www.filogaraj.com